Després del Suïcidi- Associació de Supervivents (DSAS)

Xarxa adscrita red CAT

Temes

icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria
Suport en el dol a la mort per suïcidi: individual i grupal

El recurs que ofereix la entitat Després del Suïcidi - Associació de Supervivents  (DSAS) estan orientats a donar suport emocional a les persones que han viscut una mort per suïcidi o han estat exposades.

Les persones supervivents a la mort per suïcidi són població prioritària i vulnerable i l'atenció al seu procés de dol s’emmarca dins de les polítiques actuals de prevenció del suïcidi (OMS, 2008). Per aquesta raó, el servei d’atenció que s’ofereix des de la DSAS és un actiu donat que les accions que s’ofereixen són complementàries a l’atenció que les persones supervivents puguin rebre des del sistema des de la xarxa pública de Salut Mental i Addiccions o de l’Atenció Primària i Comunitària. També, volem destacar que la nostra actuació s’emmarca dins de les estratègies del Pla de Prevenció del Suïcidi de Catalunya (PLAPRESC 2021-2025) del Departament de Salut de Catalunya.

En concret, la postvenció: són les activitats desenvolupades per, amb o per als supervivents per tal de facilitar la seva recuperació després del suïcidi i prevenir resultats adversos, inclòs el comportament suïcida.

Els serveis de la DSAS són:

1- Acollides: trobades individuals realitzades majoritàriament per persones supervivents, a on a més del suport en el procés de dol, s’ofereix: assessorament sobre el procés, orientació individual o per a altres persones properes i vulnerables, material informatiu i divulgatiu entorn al procés de dol, i detecció de casos per a ser derivats a recursos professionals.

Es fa seguiment en funció de cada cas i cal demanar sempre cita prèvia. En aquells casos de persones amb dificultat de transports es facilita el suport mitjançant  trucada o videoconferència.


2- Atenció grupal: Seguint les directrius de la OMS “Preventing Suicide:How to Start a Survivor’s Group. Geneva, WHO,,Switzerland; 2008).

Els grups de la DSAS son tancats de màxim 8-10 persones amb vincles diferent de la pèrdua per suïcidi i son portats, majoritàriament, també per persones supervivents com a facilitadores.

Els grups tenen una durada determina de temps entre 12-16 mesos en funció de l'evolució del propi grup:

Grup d’ Acompanyament: Trobada mensual en sessions de 2 hores de durada.

Grup de Suport. Trobada quinzenal en sessions de 1,5 hores de durada

Grup de Dol Tardà: Trobada mensual en sessions de 2 hores de durada

Grup d’Adolescents: Torbades i sessions en funció de cada grup

Abans de la participació als grups es requereix mínim dues acollides individuals


Els beneficis dels nostres serveis estan orientats a una prevenció secundària de la salut mental, inclòs el risc de suïcidi, de les persones que han perdut un familiar o amic per mort per suïcidi, que són supervivents pel fet de viure aquest fet traumàtic. Els supervivents són una població vulnerable i de risc per a patir trastorns emocionals crònics i greus. 

Ens consta que els beneficis de les acollides i  grups entre iguals realitzades, la majoria dels supervivents participants descriuen  sentir-se en espais segurs i de suport que els ajuda en el seu procés de dol. D’aquesta manera el suport entre iguals contribueixen a una millora significativa en el benestar i les reaccions de dol, i els grups proporcionen un sentiment de pertinença i esperança.

Per tant, les accions i objectius dels serveis de la DSAS es fomentar i procurar un procés de dol saludable amb el suport d'iguals.


Contacte

Roser Carreras Cecília Borràs - 662 545 199 - info@dsas.org

Data d'última actualització del recurs

09/08/2024

Situació actual del recurs

Activa

Localització

  • Carrer Roger de Lluria 29 08009 Barcelona Barcelona Barcelona Barcelona Catalunya Espanya