Aquí si: Actius i Salut facilita una construcció col•laborativa de salut, mitjançant la identificació d'actius per part de persones i comunitats i la seva visibilització. L'aplicatiu permet que individus o entitats introdueixin activitats i recursos comunitaris, així com identificar actius d'un territori concret. Es tracta de construir i fer créixer entre tots/es el mapa dels actius de Catalunya.
La xarxa d'Actius i Salut és un projecte que adapta al nostre context l'eina "Asturies Actua", creada per l'Observatori de Salud d'Astúries (Consejería de Salud). Aquest projecte a partir del 2012 comença a treballar conjuntament amb la "Red de Actividades Comunitarias del Programa de Actividades Comunitarias d'Atenció Primària de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitaria (https://www.pacap.net/pacap/buscador-rac/) i l'Hospital Italiano de Buenos Aires. Al 2013 el projecte s'amplia en el marc de l'Aliança de Salut Comunitària (https://jornadasaludcomunitaria.wordpress.com/alianza-de-salud-comunitaria/), un conveni de col•laboració entre diferents Comunitats Autònomes i Universitats per impulsar la salut comunitària a l'Estat Espanyol, en el que participa l'Agencia de Salut Pública de Catalunya i de Barcelona.
El cercador Aquí si: actius i salut permet per una banda geolocalitzar tant activitats (tallers, programes…) com actius existents a nivell local, I per altra banda permet introduir recursos, actius, i activitats i que puguin estar disponibles al mapa.
El projecte consta d'un cercador d'actuacions comunitàries i un espai per a introduir activitats i recursos comunitaris.
Es poden realitzar cerques a través de diferents filtres:
- Per municipi.
- Per paraula clau: en introduir una paraula es desplega de forma automàtica un menú amb les paraules clau que estan introduïdes a la base de dades. Per exemple, en introduir “drog”, el cercador detecta tres termes relacionats que es poden buscar “Drogues”, “Drogodependències” o “Prevenció de drogodependències”.
- Per població diana.
Fent clic a la icona verda del mapa es pot accedir a una informació resumida de l'activitat, i clicant damunt la icona de la fitxa del mapa o de la taula resum es pot accedir a una informació ampliada de l'activitat esmentada.
A causa de limitacions en la geolocalització, normalment la informació més fidedigna és la que apareix a la taula resum.
Si voleu incloure una activitat comunitària a la base de dades o voleu modificar les dades, podeu fer-ho a través del formulari següent: Nova activitat Les meves activitats
Podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través dels correu electrònic següent: actius.salut@gencat.cat
Per inscriure una activitat comunitària o un recurs, és imprescindible registrar-vos a l'aplicació Aquí, sí. Actius i salut. Només es requereix una adreça de correu electrònic i una contrasenya.
Un cop inscrits, rebreu un correu amb l'enllaç per activar el vostre compte. Guardeu aquest correu per tal de conservar el vostre usuari i contrasenya en cas d'oblit. Si no rebeu aquest correu, comproveu que no s'hagi emmagatzemat com un correu brossa o spam i, si no hi és, poseu-vos en contacte amb actius.salut@gencat.cat (Tel. 935 513 637).
El programa permet fer dos tipus de registres:
- Activitats (tallers, cursos, jornades...)
- Recursos (associacions, parcs, piscines, camins...)
Procureu no utilitzar majúscules en les dades que introduïu en els formularis de registre d'activitats; només utilitzeu-les en el cas dels acrònims o les sigles.
Carregueu una imatge descriptiva de l'activitat o recurs que registreu; aquesta imatge ha de ser d'una grandària aproximada de 300 x 300 píxels o no superior a 600 kilobyte. Això és important perquè es pugui veure correctament en l'aplicació mòbil.
Els camps marcats amb asterisc (*) són d'emplenament obligatori.
Hi ha tres camps d'una rellevància especial en funció dels quals es classifiquen i localitzen les diferents actuacions i als quals cal prestar una atenció especial: edat i sexe de la població a la qual s'adreça l'activitat, i localització.
En el camp "Edat" heu de marcar aquell grup que més s'aproximi a l'edat a la qual s'adreça l'activitat. Quan no hi ha definida una edat en l'activitat, heu de marcar "població general".
En el camp "Altres detalls sobre la població a la qual es destina l'activitat", podeu especificar amb més detall el tipus de població a la qual s'adreça l'activitat, per exemple: "alumnes d'educació primària" o "malalts crònics".
En el camp "Tipus d'activitat" podeu registrar dos tipus d'activitats:
- "Activitat continuada": marcarem aquest ítem quan no es preveu data de finalització perquè es mantindrà en el temps. Per exemple, la constitució d'un consell de salut, un programa continuat de promoció de l'activitat física i també tallers d'educació per a la salut o d'atenció a cuidadors de pacients dependents que es fan de forma successiva al llarg del temps quan hi ha un nombre suficient de persones interessades.
- "Activitat temporal": marcarem aquest ítem quan es coneixen les dates en què es realitza l'activitat. Per exemple, unes jornades de participació ciutadana, una setmana de la salut, un curs de cuina, etc. Quan en el formulari es tria aquesta opció es desplega un nou camp per posar data d'inici i d'acabament de l'activitat, amb la possibilitat d'obrir nous intervals de dates si l'activitat es fa més d'una vegada.
És important registrar bé l'adreça en què es realitza l'activitat o en què hi ha el recurs. Si no es coneix el número del carrer, es pot accedir al mapa que figura més avall, clicar-hi damunt i ampliar-lo mitjançant la roda del ratolí per posar el símbol . Es pot moure amb el punter del ratolí a la ubicació exacta on es desenvolupa l'activitat o es troba el recurs.
Les coordenades resultants de la ubicació són les que utilitzarà l'aplicació per dir-nos a quina distància ens trobem del lloc on es duu a terme l'activitat o es troba el recurs i poder-nos guiar en cas de necessitat. Les distàncies resultants són calculades en línia recta per Google Maps, per la qual cosa podrien no correspondre amb la distància real.
Si l'activitat es realitza a més d'un lloc, cliqueu sobre el botó "Afegeix lloc" i podreu afegir altres localitzacions on es fa l'activitat.
El correu electrònic, número de telèfon i les dates de realització són imprescindibles per poder-se comunicar amb els responsables de les activitats i els recursos i notificar-ne qualsevol canvi d'estat. També són importants per tothom que hagi de contactar amb qui organitza aquestes activitats.
Si heu introduït una activitat com a temporal, una vegada que les dates de realització de l'activitat hagin finalitzat, aquesta passarà a la categoria d'"històrica" i es notificarà a l'adreça de correu electrònic de la persona de contacte aquest canvi. Si l'activitat continua activa o s'ha de repetir en altres dates, a la secció "Les meves activitats" la persona de contacte podrà editar-la, tornar-la a actualitzar i passarà de nou a activa. Les activitats considerades com a històriques només es visualitzen des de pàgina web.
Quan es compleixi un any de la validació d'una activitat, també se us sol·licitarà que la reviseu i actualitzeu si fos necessari.
Abans de marcar el botó "Finalitzar"
- Feu una revisió de les dades registrades i del resum que se us mostra.
- Si observeu algun error o que la foto no es veu correctament, podeu anar cap enrere mitjançant el botó "Anterior" per corregir.
Un cop emplenats els formularis d'inscripció i quan aquesta sigui validada per l'Observatori de Salut, rebreu una notificació al correu electrònic amb el qual us vau registrar al formulari en què se us comunicarà que ha estat validada. A partir d'aquest moment la informació serà visible per a qualsevol usuari a la pàgina web.
Per a qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb l'equip d'Aquí si: Actius i salut a l'adreça de correu electrònic següent actius.salut@gencat.cat o al telèfon 93 551 3637.
Per a qualsevol dubte, us podeu posar en contacte amb l'equip d'Aquí si: Actius i salut a l'adreça de correu electrònic següent actius.salut@gencat.cat o al telèfon 93 551 3634.
A l'empara del que disposa la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal (LOPD), la persona interessada pot exercir els drets d'accés, rectificació, cancel·lació i oposició sobre les seves dades de caràcter personal en els termes establerts a la LOPD. L'entitat responsable del fitxer és la Consejeria de Salud de Asturias en el marc de l'Aliança de Salut Comunitaria. S'hi pot contactar a través de l'Agencia de Salut Pública de Catalunya: C/ Roc Boronat 81-95, 08005 , Barcelona, Telèfon: 93 551 3634. Correu electrònic: actius.salut@gencat.cat
Les dades que es faciliten han de ser utilitzades només en relació amb la xarxa d’activitats comunitàries de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i del projecte de xarxa estatal d’activitats comunitàries que s’està desenvolupant a través del PACAP i l’Aliança de Salut Comunitària.
AVÍS LEGAL: Aquest correu electrònic i els arxius adjunts, si n'hi ha, contenen informació confidencial i/o protegida legalment per lleis de propietat intel·lectual o d'altres. Si rebeu aquest missatge i no sou la persona destinatària desitjada, si us plau, notifiqueu-ho immediatament i reenvieu el missatge original a l'adreça de correu remitent. Qualsevol ús, còpia, reproducció, impressió, distribució, total o parcial, d'aquesta comunicació no autoritzats queden estrictament prohibits.