Atenció a persones amb funcions cognitives deteriorades

Xarxa adscrita red CAT

Temes

icono categoria icono categoria icono categoria icono categoria
El projecte Atenció a persones amb funcions cognitives deteriorades pretén donar resposta al impacte negatiu del
deteriorament cognitiu en les persones grans per mantenir i/o reforçar les seves funcions cognitives, de manera que pugui continuar realitzant les activitats de la seva vida quotidiana.

El projecte Atenció a persones amb funcions cognitives deteriorades pretén donar resposta al impacte negatiu del deteriorament cognitiu en les persones grans per mantenir i/o reforçar les seves funcions cognitives, de manera que pugui continuar realitzant les activitats de la seva vida quotidiana.

La possibilitat de manejar-nos adequadament en la nostra vida diària i de ser capaços de realitzar totes les tasques que atenem al llarg del dia implica funcions cognitives com l'atenció, la memòria, el llenguatge, l'orientació o el raonament. Qualsevol que sigui la seva etiologia, el deteriorament d'aquestes funcions té un reflex, més o menys pronunciat, en les activitats quotidianes que es converteixen en el primer signe d'alerta per a la persona o pel seu entorn proper. 

El projecte “Atenció a persones amb funcions cognitives deteriorades” té com a objectiu que la persona gran pugui mantenir i/o reforçar les seves funcions cognitives, de manera que pugui continuar realitzant les activitats de la seva vida quotidiana.

Les línies d’actuació, en el procés d'apoderament de la persona que participa en el projecte són:

1. Accions encaminades a la informació i la capacitació de les persones. Són accions per la millora del coneixement on s’incorporen accions informatives que es poden realitzar en espais de Creu Roja, als domicilis o altres espais. Aquestes accions van adreçades a   conscienciar a la persona gran sobre la possibilitat de treballar per prevenir i promoure l'aprenentatge d'aspectes tècnics, eines i estratègies necessàries per aconseguir reforçar i mantenir les funcions cognitives. 

2. Accions de promoció el  desenvolupament personal i el suport per l'adquisició de competències pel manteniment de

les funcions cognitives el més àgils possibles. Es treballa a través d’ activitats orientades en l’atenció, concentració, percepció, reconeixement, orientació, memòria, llenguatge, càlcul, funcions executives, entre d'altres de caràcter, i competències personals relacionades amb l’afrontament dels canvis que es produeixen en el funcionament cognitiu associat a l’envelliment i en el procés vital de cada persona com xxx (relacionades amb l’afrontament dels canvis que es produeixen en el funcionament cognitiu associat a l’edat i en el procés vital de cada persona). 

3. Aportació de recursos materials que la persona pugui necessitar durant el procés, com poden ser productes tecnològics que facilitin la realització d’activitats per al manteniment i reforç o proveir el transport fins a llocs en els quals la persona pugui treballar en el seu procés de canvi, però també l'acompanyament i seguiment continuat de la persona. A més d’acompanyaments i trasllats ja que en algunes ocasions, malgrat tenir els coneixements, les dificultats físiques de la persona, les seves circumstàncies personals o en lloc en el qual viuen impossibilita el desplaçament de manera autònoma.

4. Accions per la participació activa de la persona en activitats. Són accions  tant a nivell grupal com individual, en el propi domicili de la persona, en l’assemblea o altres espais destinats a  la creació d'espais on puguin desenvolupar continguts, materials, o activitats que puguin ajudar a altres persones grans, doncs sabem que la millor manera de conscienciar o de generar canvis és a través de la pròpia experiència del "grup d'iguals" o de persones que hagin passat per processos similars.

També en els casos en els quals es detectin conflictes amb familiars que dificultin el procés de desenvolupament de la persona en alguns casos que es necessari donar suport per afrontar i adaptar-se als canvis que es produeixen a nivell cognitiu associat a l’edat.

5. Es realitzaran activitats relacionades amb el seguiment de la situació de la persona per detectar possibles problemes o fomentar la motivació i conscienciació sobre el canvi que ha d'emprendre. 

Totes aquestes accions poden ser complementades amb materials informatius com fulletons, manuals o audiovisuals entre altres.


HORARI: Tots els dilluns de 18:30 a 20:00 hores

LLOC: Seu de Creu Roja Urgell

INICI: Entre setembre i octubre del 2019

*CAL PRÈVIA INSCRIPCIÓ


Població destinatària

Majors de 65 anys - Qualsevol ()

Persona de contacte

Personal tècnic de Creu Roja Urgell (973500679) (tarrega@creuroja.org)

Data d'última actualització de l'activitat

09/12/2020

Situació actual de l'activitat

Histórica

Gratuïta

Localització

  • Avinguda CATALUNYA 51 25300 Tàrrega Lleida Catalunya Espanya